Ook deze website maakt
gebruik van cookies. Niets geks.
Meer informatie

Monique van Hattum

We beginnen ons leven allemaal als kind. En ieder kind is anders. Zo werd ik geboren in 1978 en kreeg de naam Monique. Ik was, net als ieder ander kind uniek; met eigen talenten en kwetsbaarheden. Ik was een actief meisje dat graag plezier maakte met vriendinnetjes en genoot van buiten spelen, ravotten, knutselen en gezelschapsspelletjes spelen. Ik had een open, onderzoekende houding en zag daardoor veel. Ik voelde mijn omgeving vaak feilloos aan en pikte ook niet uitgesproken stemmingen op. Het was voor mij vanzelfsprekend om spanningen zoveel mogelijk weg te nemen. Dat werd niet van mij als kind verwacht maar ik wist niet hoe hier anders mee om te gaan. Mijn behulpzaamheid naar mensen is er anders uit gaan zien maar nooit afgenomen.
“Als kind organiseerde ik eens een rolschaatsclubje in de straat met buurtkinderen. Ik maakte uitnodigingen en bereidde oefeningen voor zodat ik deze kon tonen en de buurtkinderen van mij konden leren. Ik maakte ook een aanwezigheidslijst en rolschaatsdiploma’s.”

Het leek me als jongvolwassene logisch een opleiding te volgen in de horeca en toerismebranche: heerlijk onder de mensen, sociaal bezig zijn met ouders en hun kinderen. Uiteindelijk, met een diploma op zak, begeleidde ik kinderen en jongeren met sport- en spelactiviteiten tijdens hun vakanties. Ik genoot volop en deed bovendien levenservaring op. Ervaringen die me nu nog goed van pas komen. Maar ik leerde ook dat niet alles op te lossen is met een vakantie of een spel. Een positieve, blije tijd kan wonderen doen maar op een andere manier met een probleem omgaan leer je er niet door.

“Voor mijn werk was ik toen vaak van huis. Ik voelde me soms alleen en ver weg van mijn familie.
Als volwassene denk ik dat ik toen vluchtte voor de spanningen thuis. Ik regelde het zelf wel en sloot mezelf er van af. Nu kan ik dat verklaren, toen nog niet.”

Ik wilde meer kunnen betekenen voor mensen: therapeutische begeleiding bieden die leidt naar
verklaringen, en naar bewustwording en verandering van gedrag. Ik dompelde me onder met kennis en volgde tal van opleidingen. Ik had een niet aflatende behoefte meer te weten over hoe ik anderen zo goed mogelijk kon begeleiden. Tegelijkertijd kreeg ik ook welkome inzichten in mijzelf en wat mijn persoonlijke geschiedenis mij opleverde. Uiteindelijk besloot ik mijn natuurlijke observatie- en inlevingvermogen, te combineren met deze kennis. In 2011 startte ik als geregistreerd systeemtherapeut en HBO psycholoog mijn praktijk Kindverbindt.

“Mijn hooggevoeligheid zorgt voor een sterk sensitief en invoelend vermogen. Dit komt mij in mijn werk met kinderen met hechtingsproblematieken, ADHD, autisme en behoefte aan sociale emotionele ondersteuning goed van pas”.

Mijn visie is dat therapie die aansluit bij het systeem, de omgeving waarbinnen je leeft, de beste effecten geeft. De basis van ieders leven ligt in de kindertijd en heeft daardoor grote invloed op je ontwikkeling als kind en dus ook op jou als volwassene. Kinderen zijn kwetsbaar en afhankelijk en daardoor ontvankelijk en loyaal. Kinderen hebben sterke verbindingen met hun omgeving: ouders,
familieleden, vrienden en leerkrachten. Wanneer iemand zich opstandig, faalangstig, wanhopig, pleasend of depressief gedraagt, heeft dat een oorzaak. Inzicht in je familiesysteem is hierin het sleutelwoord.

“Ik woonde niet meer thuis toen mijn ouders gingen scheiden. En toch voelde het voor mij als een opluchting; verlossing van alle spanningen die ik als kind voelde. Als kind wilde ik het graag perfect doen en hoopte daardoor bevestiging te krijgen. Ik wilde gezien worden. Ik ben gelukkig twee kinderen rijker maar maakte ook verlies door met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
en mijn eigen echtscheiding. Al deze ervaringen vormden mij tot wie ik nu ben.

KindVerbindt helpt mensen hun verantwoordelijkheid pakken vanuit de wetenschap dat je altijd invloed hebt op een probleem. Kindverbindt zorgt voor inzicht en bekijkt hulpvragen met een systemische blik. Kindverbindt draagt bij aan verandering en is hierin zorgzaam, creatief én vasthoudend. Kindverbindt werkt met ouders die bereid zijn naar zichzelf te kijken en zich in willen zetten om verbetering en verandering te bereiken. Kindverbindt zorgt voor dit zelfinzicht zodat het kind zich beter voelt en dat de ouder-kind relatie verbetert. Samen bekijken we welke therapie of training het best aansluit bij het kind, de gezinsleden en de situatie. Vanuit deze verbinding heb ik al met vele cliënten mogen werken. KindVerbindt levert haar therapie, zorg en ondersteuning weloverwogen, betrokken en naar actuele inzichten.