Ook deze website maakt
gebruik van cookies. Niets geks.
Meer informatie

Kind en echtscheiding

“Houden papa en mama nog wel van mij”? Ze praten niet met elkaar na de scheiding. Dan zeg ik ook niks meer en word ik voortaan boos, dat doen papa en mama toch ook!”
Scheiding doet veel met de identiteit van een kind. Het kind wil trouw zijn naar beide ouders. Een kind kán niet kiezen tussen beide ouders. Dit gaat ten koste van de “zijns-loyaliteit” van het kind. Vaak ‘valt’ een kind van zijn ‘kind-plek’ en gaat de plek van papa of mama innemen. Praktijk Kindverbindt helpt kinderen in het verwerkingsproces en met identiteitsproblemen.

Voorbeeldcasus

“Sofia neemt de zorg voor haar moeder en voor haar broertjes op zich. Iemand moet toch ook voor mama zorgen nu papa niet meer in ons huis is?” De autonomie en de identiteit van Sofia zijn in de war. Samen werken we in een echtscheidingsboek. De gevoelens over papa en mama mogen er allemaal zijn. Ik luister alleen maar . En dan wordt het stil en komen de tranen. Met enkele sessies groeit Sofia’s autonomie al. Ze neemt meer en meer haar eigen plek binnen de nieuwe gezinssituatie is. Ze krijgt weer vertrouwen in de omgeving waar ze mag opgroeien.
“There are two gifts we should give our children; one is roots, and the other is wings.”
- Villa Pinedo