Familieopstellingen

Een familieopstelling kan heel nuttig zijn als je met vragen rondloopt, waar je maar niet uitkomt. Om een paar voorbeelden te geven:

  • In contact met familie of andere mensen voel ik vaak boosheid. Waarom is dat?
  • Na een paar jaar ergens gewerkt te hebben, word ik altijd weer ontslagen. Hoe komt dat?
  • Mijn kind luistert niet naar mij en wel naar anderen. Wat doe ik verkeerd?
  • Ik voel me zo alleen en onbegrepen maar ik ben niet alleen. Hoe kan dat?

Wat is een familieopstelling?
Een familie-opstelling kan ingezet worden als je met een situatie zit die je langere tijd bezighoudt; je komt er niet uit. Het kan gaan over jezelf, over je werk, over je gezin en/of over je kind. Zaken waar je tegen aanloopt binnen je werk, je eigen gedrag en overtuigingen, je relatie of je gezin en waar je niet uit komt. Dit kan gaan om stress, ziekte, ongeluk, problemen op het werk, in je relatie of je familie of gedrags- of omgangsproblemen bij je kind. Vaak is de oorzaak niet direct aanwijsbaar maar loop je steeds in dezelfde valkuil. Een familieopstelling is kan je nieuwe inzichten geven en is gericht op een positieve ontwikkeling en groei van volwassenen, ouders en jongeren.

Hoe werkt een familieopstelling?
we gaan jouw vraag of situatie we inbrengen in de groep aanwezigen tijdens deze avond. Het is niet nodig dat je deze mensen al kent. De aanwezigen nemen een plek in de ruimte in. Jij geeft vervolgens aan waar je wil dat de mensen gaan staan. Hun positie moet overeenkomen met de manier zoals jij de situatie ervaart.

Bijvoorbeeld: “Ik wil eigenlijk wat anders doen dan het werk dat ik nu doe en toch krijg ik mijzelf niet zo ver om een ander werkgever te zoeken of voor mijzelf te beginnen. Hoe komt het dat ik deze stap niet neem?” Of “Mijn kind wil niet meer naar school en wordt boos en loopt weg van het schoolplein.”

Een dergelijke situatie gaan we opstellen in de ruimte. Er kunnen gevoelens als verdriet, verlangen en/of angst optreden. Dat lijkt misschien eng maar het werkt vooral heel verhelderend. Voor diegene die de opstelling doet, blijken deze gevoelens en waarnemingen zin te hebben of bekend te zijn. Met als resultaat dat je als volwassene inzicht krijgt in onbewuste zaken en je meer rust gaat ervaren. Het is mooi om te zien wat een opstelling met ouders en tussen ouders en kind doet en hoe je elkaar kunt helpen.

Een Familieopstelling bestaat uit …. Wekelijkse bijeenkomsten van … uur. De groep bestaat uit ongeveer …. Deelnemers in de leeftijd van .. tot ….

Interesse? Schrijf je direct in via het formulier of stel je vraag … (link)

Data: vrijdag 28 september, woensdag 24 oktober, donderdag 22 november, woensdag 19 december. 19.30 uur inloop, start 19.45 – einde 22.00 uur